Kεραλοιφές
Τι είναι η κεραλοιφή;
Η κεραλοιφή είναι μια καθαρά φυτική αλοιφή η οποία χρησιμοποιείται όχι μόνο για καλλυντικούς αλλά και θεραπευτικούς σκοπούς. Παράγεται από την πρόσμειξη δύο αγνών υλικών της φύσης, του μελισσοκεριού (γνήσιου κεριού μέλισσας) και του αγνού παρθένου ελαιολάδου. Εμπλουτίζεται ακόμα με άλλα φυτικά έλαια, αιθέρια έλαια και βότανα, ανάλογα με τις ιδιότητες και την χρηστικότητα που θέλουμε να της προσδώσουμε. Χάρη στα συστατικά της, η κεραλοιφή είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά, υδρογονάνθρακες, λιπαρά οξέα, , υδρονοξέα κ.α. Είναι μία φυσική κρέμα με εξαιρετικές ιδιότητες για το δέρμα. Είναι ιδιαίτερα ενυδατική, μαλακτική, καταπραϋντική, επουλωτική, αντιμυκητιακή, αντιγηραντική, και αντιβιοτική. Χρησιμοποιείται για ενυδάτωση προσώπου σαν κρέμα νύχτας ή ως κρέμα σώματος σε πιο υγρή μορφή. Διευκολύνει την επούλωση πληγών από κάψιμο, κόψιμο ή σύγκαμα και ενισχύει την ανακούφιση των ταλαιπωρημένων μυών. Είναι ιδανική για ξηροδερμία, σκληρές φτέρνες, θηλές θηλαζουσών μητέρων, σκασμένα χείλη. Το μελισσοκέρι είναι χρήσιμο σε άπειρες εφαρμογές και προστατεύει από τις εξωτερικές απώλειες και την αφυδάτωση του δέρματος. Όταν συνδυαστεί με αρωματικά βότανα ή αιθέρια έλαια, δημιουργείται η αρωματική κεραλοιφή, η οποία είναι ότι πιο αγνό και ωφέλιμο μπορείτε να προσφέρετε στο δέρμα σας.
Η χρήση της κεραλοιφής
Τα δύο βασικά συστατικά της κεραλοιφής (ελαιόλαδο και μελισσοκέρι) σε συνδυασμό με την προσθήκη άλλων φυτικών ελαίων και βοτάνων, προσδίδουν στην κεραλοιφή καταπραϋντικές, αντιμικροβιακές, επουλωτικές, αντιμυκητιακές και αντιφλογιστικές ιδιότητες. Η χρήση της είναι καθαρά εξωτερική και πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή σε μικρά παιδιά έως 13 ετών, σε εγκύους και γενικά σε άτομα με συμπτώματα επιληψίας, υπέρτασης και αλλεργίας στην Αλόη και τα αιθέρια έλαια.
Μελισσοκέρι
Το κερί των μελισσών αποτελεί ένα μοναδικό προϊόν, το οποίο λόγο της σύστασης και των φυσικών του ιδιοτήτων είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Παράγεται από τους κηρογόνους αδένες των εργατριών και αποτελεί το υλικό κατασκευής των κηρηθρών, όπου οι μέλισσες αποθηκεύουν το μέλι και τη γύρη και εκτρέφουν και τον γόνο τους. Η πλαστικότητα του κεριού αλλά και οι ευεργετικές του ιδιότητες ήταν οι κύριοι λόγοι που χρησιμοποιήθηκε ως βασικό συστατικό στα καλλυντικά από την αρχαιότητα. Η πιο απλή κρέμα από μελισσοκέρι είναι η κεραλοιφή η οποία παρασκευάζεται με συνδυασμό κεριού και αγνού ελαιολάδου, βοηθώντας στην ενυδάτωση του δέρματος και αποτελεί ένα μοναδικό φυσικό προϊόν.
Ιδιότητες: αντιβιοτικό, αντιβακτηριδιακό, αντισηπτικό, αντιοξειδωτικό, απαλό, ανακουφιστικό, μαλακτικό, βιταμίνη Α, προστασία από ρυπογόνες ουσίες, έκζεμα, ερεθισμοί, κοκκινίλες, εγκαύματα, πληγές, δερματίτιδα, θυλακίτιδα, σπυριά, αντιηλιακό, επούλωση τραυμάτων και εγκαυμάτων, προσροφάει τοξίνες από την επιφάνεια των ιστών, ενυδατικό, αντιβακτηριδιακό, ελαστικότητα δέρματος, ανάπλαση κυττάρων
Ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο ήταν γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες ιδιαίτερα στις δερματικές παθήσεις. Χρησιμοποιείται για την ενυδάτωση και την μαλάκωση του δέρματος, ακόμα και στα μαλλιά για να είναι υγιή και λαμπερά .Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη Ε και οι πολυφαινόλες, τα οποία προστατεύουν το δέρμα από την πρόωρη γήρανση, ενώ έχει και υψηλά ποσοστά βιταμίνης Κ αλλά και ιχνοστοιχεία όπως νάτριο, κάλιο και σίδηρο που έχουν ευεργετικές ιδιότητες για το δέρμα και τα μαλλιά. Αποτελεί κύριο συστατικό στην μεσογειακή διατροφή λόγω της μεγάλης διατροφικής αξίας που έχει για τον άνθρωπο αφού προσφέρει αντιοξειδωτική δράση στα κύτταρα του οργανισμού.
Αιθέρια Έλαια
Τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται σε καταστάσεις άγχους, νευρικής έντασης, ως πρώτες βοήθειες καθώς και σε κοινές παθήσεις και σε προβλήματα του δέρματος. Παράλληλα χρησιμοποιούνται ευρύτατα σε αρώματα και καλλυντικά του εμπορίου αλλά αυτά δεν έχουν καμία από τις ιδιότητες των αγνών αιθέριων ελαίων.
Κάθε αιθέριο έλαιο περιέχει τα συστατικά του φυτού σε υψηλή συγκέντρωση, γι’ αυτό το λόγο χρειάζονται προσοχή και πάντα πρέπει να αναμιγνύονται με βασικό λάδι ή νερό πριν από κάθε χρήση τους.
Πράσινες Ελιές Χαρακτές
Ελιές από την ντόπια ποικιλία «Χονδροελιά», μαζεμένες, χαραγμένες με το χέρι και ξεπικρισμένες με τον παραδοσιακό φυσικό τρόπο, χωρίς την χρήση καυστικής σόδας ή άλλων χημικών. Πράσινες ελιές με γεμάτη γεύση που χάρη στην διαδικασία ωρίμανσης που ακολουθείται μέσα στα αρωματικά βότανα, παραμένουν τραγανές και διατηρούν μια ελαφρά πικράδα και τα αρώματα των βοτάνων.
Συστατικά διατήρησης: Δενδρολίβανο, πιπέρι, κόλιανδρος, θυμάρι, αλάτι, ελαιόλαδο.
Green Olives Engraved
Olives from the local variety «Chondroelia», collected, engraved by hand and un-bitter in the traditional natural way, without using caustic soda or other chemicals. Green olives with full flavor thanks to the ripening process followed within the aromatic herbs remain crisp and retain a slight bitterness and aromas of herbs.
Conservation Ingredients: Rosemary, pepper, coriander, thyme, salt, olive oil.
Αγνό Παρθένο ελαιόλαδο με αρωματικά βότανα
Από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αρωματισμένο με συνδυασμό από ρίγανη, δενδρολίβανο, θυμάρι, διάφορα πιπέρια και σκόρδο. Συνδυασμός με πλούσιο και ιδιαίτερο άρωμα που ανεβάζει τις αισθήσεις και προσδίδει ιδιαίτερη και πικάντικη γεύση. Ιδανικό για να διαφοροποιήσει την γεύση σας σε ψητά κρέατα και ψάρια,
στις σαλάτες, σε ζυμαρικά, σε ορεκτικά αλλά και σκέτο πάνω σε ντάκο ή παξιμάδι.
Pure Virgin Olive Oil with aromatic herbs
From extra virgin olive oil, flavored with a combination of oregano, rosemary, thyme, various pepper and garlic. Combination with rich and unique fragrance that elevates the senses and imparts special and tangy flavor. Ideal to differentiate your flavor in grilled meats and fish, salads, on pasta, appetizers or pure oil on bread.
Αγνό Μέλι με ξηρούς καρπούς
Το μέλι αποτελεί μια εξαιρετική φυσική πηγή υδατανθράκων. Η συνήθης περιεκτικότητα του σε υδατάνθρακες είναι περίπου 80-85%, ενώ δεν περιέχει καθόλου λιπαρά. Το κενό αυτό των λιπαρών έρχονται να καλύψουν οι ξηροί καρποί, κυρίως αμύγδαλα και καρύδια, οι οποίοι περιέχουν ω3 λιπαρά και πληθώρα άλλων στοιχείων, τα οποία είναι ευεργετικά και ωφέλιμα για τον οργανισμό.
Τα αμύγδαλα είναι γνωστά για την θρεπτική τους αξία καθόσον περιέχουν μονοακόρεστα λίπη τα οποία εκτός από την συμβολή τους στην ρύθμιση και στην σταθεροποίηση του βάρους, έχουν επίσης σημαντικές αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και άλλες προστατευτικές ιδιότητες. Επίσης οι πλούσιες ποσότητες σε φώσφορο και ασβέστιο, κάνουν τα αμύγδαλα σημαντική τροφή για την δύναμη και την πυκνότητα των οστών. Επιπλέον, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο και το κάλιο που περιέχουν, βοηθούν σημαντικά στην ανανέωση των κυττάρων και για να διατηρηθεί νεανικό και λαμπερό το δέρμα.
Τα καρύδια περιέχουν αντιοξειδωτικά , πολυφενόλες, αργινίνη, βιταμίνες Β και Ε αλλά και τα ιχνοστοιχεία τα οποία σε συνδυασμό με τις ιδιότητες του μελιού, δίνουν ενέργεια στον οργανισμό και προάγουν όχι μόνο τις σωματικές αλλά και τις πνευματικές λειτουργίες, όπως την μνήμη, την συγκέντρωση και την ικανότητα μάθησης. Τα συστατικά αυτά εμφανίζουν επίσης προστατευτική δράση κατά του καρκίνου, της γήρανσης, της εμφάνισης φλεγμονών, ψυχιατρικών διαταραχών και τέλος βελτιώνουν και την ανδρική γονιμότητα.
Όλες οι παραπάνω ιδιότητες των αμυγδάλων και των καρυδιών σε συνδυασμό με τις ανεκτίμητες ιδιότητες του μελιού, βοηθούν τόσον την ανανέωση του οργανισμού όσον και την διατήρηση της καλής υγείας και ευεξίας.
Αρωματικά Βότανα – Αφεψήματα
Με την τάση επιστροφής στις παραδοσιακές αξίες, όλο και περισσότεροι άνθρωποι επανέρχονται στα φυσικά προϊόντα ως απαραίτητα στοιχεία της καθημερινής ζωής τους και ανακαλύπτουν ξανά θεραπείες που πηγάζουν από τα βάθη του χρόνου. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, η τάση για χρήση των αρωματικών και θεραπευτικών φυτών αυξάνεται πλέον σταθερά ως δημοφιλής θεραπευτική επιλογή.
Στην ορεινή Κρήτη, όπου βρίσκεται και το χωριό μας οι Κούμοι, υπάρχουν πολλές περιοχές με πλούσια βλάστηση και μεγάλη ποικιλία αρωματικών βοτάνων λόγω του εύφορου κλίματος και του εμπλουτισμένου με θρεπτικά συστατικά εδάφους. Τα αρωματικά βότανα και όλα τα αφεψήματα τα οποία διατίθενται από την AgnoFisi, καλλιεργούνται στις περιοχές αυτές, επεξεργάζονται και συσκευάζονται στο σύγχρονο εργαστήριο μας και καθένα από αυτά έχει διάφορες τονωτικές η/και θεραπευτικές ιδιότητες. Όλα τα αρωματικά βότανα και αφεψήματα της AgnoFisi διατίθενται πακεταρισμένα σε μικρά πακέτα διαφόρων μεγεθών ή σε φακελάκια τσαγιού τα οποία είναι κατασκευασμένα από πολύ λεπτό, σχεδόν διαφανές υλικό PP κατάλληλο για τσάγια. Κάθε φακελάκι έχει κλωστή η οποία βοηθά να το εμβαπτίσετε εύκολα, σε βραστό νερό, χωρίς την χρήση σουρωτηριού και να φτιάξετε το ρόφημα σας σε φλιτζάνι, σε κούπα ή σε τσαγιέρα.
Τα αρωματικά φυτά και βότανα λαμβάνουν τις ουσίες από τη γη και τις μετατρέπουν σε βιταμίνες, ανόργανα άλατα, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη που το ανθρώπινο σώμα μπορεί να χρησιμοποιήσει για τη θεραπεία και την τροφοδότηση του. Έρευνες έχουν δείξει ότι σχεδόν 200 διαφορετικά χημικά στοιχεία περιλαμβάνονται σε κάθε αρωματικό φυτό. Οι συνδυασμοί διαφορετικών φυτών και βοτάνων μπορούν να ωφελήσουν τον οργανισμό μέσα από τις συνέργειες που δημιουργούν οι θεραπευτικές ουσίες κάθε φυτού.
Η ισορροπημένη διατροφή με την χρήση βοτάνων και αρωματικών φυτών, συμβάλλουν στην θεραπεία διαφόρων ασθενειών και θεωρούνται ως στοιχεία της καλής υγείας. Πιστεύεται ότι η ασθένεια είναι στην ουσία μια ανισορροπία μεταξύ των βασικών στοιχείων μέσα στο σώμα, και η κατάλληλη χρήση των βοτάνων θα μπορούσε να αποκαταστήσει αυτή την χαμένη ισορροπία.
Τρόπος παρασκευής ροφήματος:
Τα άνθη ή τα φύλλα των βοτάνων τα οποία περιέχονται στα πακέτα των 50 ή 120γρ. ή μέσα στο κάθε φακελάκι είναι αποξηραμένα και σε μορφή τρίμματος, έτοιμα για βράσιμο. Το φακελάκι ή το τρίμμα βράζει μαζί με το νερό σε μπρίκι ή εμβαπτίζεται σε βραστό νερό για περίπου 10-15 λεπτά ώστε να βγουν όλα τα αρώματα και οι ουσίες του βοτάνου. Στην συνέχεια σερβίρεται σε κούπα ή φλιτζάνι και μπορείτε να το πιείτε σκέτο ή με μέλι.
Οι καλύτερες ώρες για να πιείτε το αφέψημά σας
Το πρωί νηστικοί: τα αποτοξινωτικά, τα καθαρτικά, τα διουρητικά, τα επουλωτικά του στομάχου και του εντέρου και τα αντιπαρασιτικά του εντέρου.
Ώρες 10:00 ή 16:00 – δύο ώρες πριν από τα γεύματα. Τα προστατευτικά του ήπατος, τα αντιρρευματικά, τα αντισηπτικά, τα αντιβηχικά, τα καρδιοτονωτικά, τα βοηθητικά στις αγωγές της περιόδου.
20 λεπτά πριν από γεύματα: Τα τονωτικά, τα αντιόξινα, όσα βοηθούν στις περιπτώσεις έλλειψης μεταλλικών αλάτων.
Μετά τα γεύματα: Τα χωνευτικά, τα καταπραϋντικά, τα αντιόξινα, τα αντιζυμωτικά και τα βοηθητικά για την αποβολή των εντερικών αερίων.
Πριν κοιμηθείτε: τα καταπραϋντικά, τα καθαρτικά, τα καρδιοτονωτικά, τα ροφήματα που βελτιώνουν τη κυκλοφορία του αίματος.
Λαχανικά Τουρσί
Τα διάφορα Λαχανικά Τουρσί είτε πικάντικα είτε γλυκόξινα δίνουν χρώμα και ένταση στις άτονες σαλάτες και να νοστιμίσουν τα φαγητά σας. Χρησιμοποιούνται ντόπια λαχανικά καλλιεργημένα στο περιβόλι μας και για την συντήρηση τους χρησιμοποιείται ξίδι, λεμόνι ή αλατόνερο. Τα λαχανικά, χρησιμοποιούνται άλλοτε ωμά και άλλες φορές ζεματισμένα και το υγρό μίγμα συμπληρώνεται με ζάχαρη ή μέλι (σε μικρές δόσεις), ανάλογα με τη συνταγή. Στην συνέχεια τοποθετούνται σε αποστειρωμένα βάζα και αφού κλείσουν αεροστεγώς αφήνονται μέχρι να κρυώσουν τελείως.
Για να γίνουν τα λαχανικά τουρσί υπόκεινται μιας μορφής ζύμωση με αποτέλεσμα να προσφέρουν στον οργανισμό πολύτιμα προβιοτικά συστατικά, τα λεγόμενα ‘καλά’ βακτήρια τα οποία εποικίζουν το έντερο και συμβάλουν στην υγεία και την καλύτερη λειτουργία όλου του οργανισμού. Βελτιώνουν τη λειτουργία του οργανισμού, εξασφαλίζουν καλύτερη λειτουργία του εντέρου, βελτιώνουν τα προβλήματα πέψης, το φούσκωμα και τα αέρια, δυναμώνουν το ανοσοποιητικό, συντελούν στην καλύτερη όψη της επιδερμίδας ακόμη και σε απώλεια βάρους. Ο βασικός λόγος που συμβαίνουν όλα αυτά με την κατανάλωση τουρσί, είναι πως δρουν στο έντερο τα καλά του βακτήρια, και το έντερο με τη σειρά του είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανοσοποιητικού συστήματος θεραπεύοντας βλάβες που προκαλούν η πολλή ζάχαρη και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες.
Γλυκά κουταλιού
Τα γλυκά κουταλιού είναι μια ικανοποιητική επιλογή για να καταπολεμήσουμε την όρεξή μας για γλυκό και αυτό γιατί δεν περιέχουν καθόλου βούτυρο και ζωικά λιπαρά, παρά μόνο ζάχαρη.
Σχεδόν όλα τα φρούτα γίνονται γλυκό: το νεράντζι (φλούδα ή ολόκληρο), το σταφύλι, το περγαμόντο, το βερίκοκο, το πορτοκάλι, το βύσσινο, το κυδώνι, το μήλο, το σύκο, το κεράσι κλπ. Πρόκειται για τα λιγότερο θερμιδοφόρα γλυκά, που μπορείς να απολαμβάνεις ακόμα και σε περιόδους δίαιτας, με πολύ λιγότερες τύψεις.
Τα γλυκά του κουταλιού έχουν μηδενική περιεκτικότητα σε λιπαρά και χοληστερόλη επειδή κατά την παρασκευή τους χρησιμοποιείται μόνο ζάχαρη και όχι βούτυρο, αυγά ή λάδι. Αυτό εξηγεί και τη χαμηλότερη θερμιδική τους αξία συγκριτικά με τα υπόλοιπα γλυκά. Συγκεκριμένα, μία μερίδα γλυκό του κουταλιού έχει 100-200 θερμίδες έναντι των 600 περίπου θερμίδων που έχουν τα γλυκά ταψιού, οι πάστες κτλ.
Επιπλέον, τα γλυκά του κουταλιού λόγω του ότι η πρώτη ύλη τους είναι τα φρούτα χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά (βιταμίνη C, β-καροτένιο) τα οποία προστατεύουν την καρδιά, προλαμβάνουν τον καρκίνο και τονώνουν την άμυνα του οργανισμού και διατηρούν τις φυτικές ίνες των φρούτων οι οποίες βοηθάνε στη καλή λειτουργία του εντέρου.
Μαρμελάδες
Οι θρεπτικές ουσίες των μαρμελάδων είναι πολλές και κάνουν καλό και στην υγεία μας. Η πηκτίνη, μια φυσική ουσία που βοηθάει τη μαρμελάδα να πήξει, καταπραΰνει τον πονεμένο λαιμό και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα, σύμφωνα με έρευνα, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι εμποδίζει την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων. Εξάλλου, τα αντιοξειδωτικά στη φλούδα των εσπεριδοειδών μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης LDL. Η μαρμελάδα επίσης περιέχει φυσικά σάκχαρα που είναι πιο ευεργετικά από αυτά που υπάρχουν σε άλλα γλυκίσματα.
Η περιεκτικότητα της μαρμελάδας σε βιταμίνες ποικίλει ανάλογα με το φρούτο που περιέχει αλλά και την επεξεργασία που έχει υποστεί. Οι φράουλες, π.χ.,είναι πολύ πλούσιες σε βιταμίνη C και έχουν αντιοξειδωτική δράση. Τα βερίκοκα είναι πλούσια σε καροτινοειδή (τα καροτινοειδή είναι φυτικές ουσίες που δίνουν στα φρούτα το πορτοκαλί, κόκκινο και κίτρινο χρώμα τους και έχουν αντιοξειδωτική δράση). Τα κεράσια είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη Α.
Η μαρμελάδα, σε αντίθεση με το μέλι, περιέχει υψηλά ποσά φυτικών ινών, ιδιαιτέρως όταν περιέχει και ολόκληρα κομμάτια φρούτων.
Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την καλή υγεία ενός παιδιού και συχνά λείπουν από τη διατροφή τους. Ιδιαιτέρως από παιδιά που δεν τρώνε πολλά φρούτα ή σαλάτες.
Η μαρμελάδα λοιπόν αποτελεί ένα πολύ καλό όχημα να εντάξουμε στη διατροφή αυτών αλλά και όλων των παιδιών τις απαραίτητες φυτικές ίνες που χρειάζονται.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.